Psychosomatische Oefentherapie

Wanneer we uit balans raken door een te hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, drukte thuis of op het werk, zorgen, conflicten dan kan deze spanning lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt lichaam en geest weer in balans te brengen.

Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel.

Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren. Bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen. Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van psychosomatische klachten.

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen de wal en het schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, biedt de psychosomatisch oefentherapeut  een totaaloplossing. Mijn behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.

De behandeling in mijn praktijk bestaat uit:

Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.

Cognitieve gedragstherapeutische interventie, waardoor meer inzicht in gedachten, emoties en handelen en leren er beter mee om te gaan.

Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.